%
×
Na kompletan asortiman hladnjaka vode,ulja i interkulera

*Popust se obračunava na kasi i važi samo za online porudžbine i za artikle koji nisu već na popustu

dana sati minuta sekundi

kreditnim karticama BANCA INTESE platite na 6 rata

sve za automobil i garažu

011 635 0666

 za porudžbine iznad 6000 RSD

platite karticom ili uplatnicom i preuzmite besplatno u prodavnici

Blog
02.06.2023.

Spremite se za more

 

Početak je juna a to automatski znači da će prve kolone motorizovanih srpskih turista krenuti put morskih plaža već za neki dan. Za mnoge vozače amatere to znači da je pravi trenutak da se dobro pripreme i informišu pre nego krenu ka obalama Egejskog ili Jonskog mora. Na ovim pravcima tradicionalno vlada najveće gužva jer Grčka je i dalje izbor broj jedan. Kako bismo vam uštedeli vreme i dali što više korisnih informacija i ovog puta Auto Dragstor je pripremio kratak podsetnik vezan za cene putarina, saobraćajne propise i sve ono što bi jedan vozač trebalo da zna. Ove godine unosimo i jednu novinu, a to su informacije vezane za putovanje do bugarskih letovališta jer primećeno je da poslednjih godina i tamo letuje konstanatan broj građana naše zemlje

 

Dok članovi porodice, ili putnici ako ste samac pa na odmor krećete sa društvom, žurno obilaze rasprodaje kupaćih kostima i imaju dilemu da li da ponesu dva ili tri kofera, vozači moraju dobro da se pripreme za putovanje. Za mnoge je to izazov jer treba preći 700, a nekad i preko 1.000 kilometara, što se čini samo jednom godišnje. Ovog puta vozače nećemo podsećati da je najvažnije da prekontrolišu svoj automobil ili posete servisera ako je to potrebno, jer će naša pažnja biti usmerena na neke druge važne informacije koje će vam olakšati putovanje. Ko ih pročita i dobro nauči lekciju, sigurno će bez muke i nervoze, ali i iznenađenja, bezbedno i sa lakoćom stići do željene destinacije, što vam i mi od srca želimo.

                                                                                                        

Najsigurnije je putovati s pasošem

 

Iako naša zemlja ima dogovor sa nekim susednim državama da se granica može preći sa ličnom kartom, u slučaju putovanja ka Grčkoj, odnosno Bugarskoj to vam neće biti od pomoći. Iako u Severnu Makedoniju možete ući sa ličnom kartom preko Evzonija možete samo sa pasošem. Sada je vreme da proverite do kada vam važi putna isprava jer na primer, za ulazak u Grčku njen rok važenja mora biti najmanje 90 dana po povratku sa letovanja, dakle kada se vratiti kući pasoš mora važiti još tri meseca. Pasoš je neophodan i za decu, a kako se njihove putne isprave izdaju sa kraćim rokom važenja, proverite datume. Ako vam se ovi rokovi ne poklapaju, onda morate što pre u MUP i vadite nova dokumenta.

 

Da vas nevolja ne iznenadi

Poslednjih godina kod nas se pojavilo nekoliko kompanija koje nude zaštitu i pomoć vozačima u nevolji, a jedna od najpopularnijih je svakako aplikacija VOZZi. Reč je o jedinstvenoj platformi za mobilne telefone, jer, ipak smo u 21. veku. Nema više potrage za telefonom, zvanjem kol-centara i čekanja, ali i neizvesnosti koliko će vas usluga koštati. Aplikacija VOZZi se može besplatno preuzeti a njen sadržaj se može pregledati i bez registracije. Sistem funkcioniše tako da pronalazi najbližeg servisera koji uspostavlja vezu sa vozačem u nevolji a korisnik sve može pratiti na ekranu svog mobilnog telefona od toga ko dolazi, kada, koja mu je putanja, koliko će mu vremena biti potrebno i na kraju kolika je cena usluge. Dakle i brzo i pouzdano jer se u sistemu nalazi preko 1.500 partnera. Kao i druge slične kompanije koje nude pomoć vozačima, i VOZZi u svojoj ponudi ima nekoliko različitih paketa, a najpopularniji su VOZZi RS i VOZZi Evropa. Kao što im i imena sugerišu, namenjeni su i koncipirani tako da pruže maksimalnu pomoć u našoj zemlji, odnosno, onima koji putuju po Evropi. U želji da svojim klijentima pruže dodatne pogodnosti AutoDragstor i VOZZi su partnerski osmilili novu uslugu, koja ne nudi jedan već dva benefita. Prvi je naravno izbor jednog od paketa za pomoć na putu koje nudi kompanija VOZZi, a drugi je kupovina rezervnih delova u AutoDragstoru uz popust od deset odsto. Ova beneficija se ostvaruje tako što prilikom kupovine paketa u aplikaciji VOZZi, klijent dobija kod za popust koji se unosi u polje sa nazivom „Iskoristi svoj VOZZi tiket“ na blagajni AutoDragstora. Važno je napomenuti da popust važi za neograničen broj kupovina, dakle ne samo za kupovinu delova kada vas automobil izda, već i kasnije tokom trajanja paketa možete kupiti druge potrošne delove i opremu.

  1. Grčka

 

Kako kažu u turistički agencijama Grčka će i ovog leta biti puna srpskih turista. Do najbližih letovališta kao što su Asprovalta ili ona na Halkidikiju ima oko 700 kilometara, a ko se zaputi ka Lefkadi mora računati na oko 1.000 kilometara u automobilu. Bezbedna i lagodna vožnja pre svega znači poznavanje propisa u zemlji kroz koju putujemo, a mi vas podsećamo na neke osobenosti grčkih saobraćajnih zakona.

Vozačima ne trebaju zelena karta i međunarodna vozačka dozvola. Kada je reč o propisima oni su za pojedine prekršaje stroži nego kod nas, ali ko ih poštuje neće imati problema. Osim novčane kazne, grčki policajci vam mogu oduzeti čak i tablice ali i izreći zabranu upravljanja vozilom do 60 dana na teritoriji te države. Ako nemate suvozača sa dozvolom sledi vam povrataka kući autobusom, na šta niko ne računa. Na primer, jedna od situacija zbog koje možete ostati bez tablica je pogrešno parkiranje. Po tablice možete u najbližu policijsku stanicu, ali ćete ih dobiti tek kada platite kaznu. Grčki saobraćajci su posebno osetljivi na upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje (bez hendsfrija), nekorišćenje sigurnosnog pojasa ili vožnju skutera bez zaštitne kacige. Deca do pet godina starosti se moraju prevoziti u specijalnom sedištu, a svi niži od 135 cm moraju koristiti specijalni dodatak (buster) koji omogućava upotrebu sigurnosnog pojasa. Novčane kazne morate platiti u pošti ili banci jer postoji elektronski sistem evidencije, pa oni koji ne izmire obavezu mogu biti zadržani na granici prilikom izlaska – sve dok se dug ne izmiri.  

 

Kazne za neke saobraćajne prekršaje u Grčkoj (u EUR)

Nekorišćenje sigurnosnog pojasa

 350

Telefoniranje bez hendsfri uređaja

 100

Prevoz dece van posebnog sedišta

 350

Prekoračenje brzine u naselju do 20 km/h

100

Prolazak kroz crveneo svetlo

do 700

Preticanje preko pune linije

do 700

Vožnja pod dejstvom alkohola

100 – 1.200

Nepropisno parkiranje

40 - 80

 

Jedna od stavki na koje morate računati jesu i putarine. One važe na svim autoputevima, čak i na obilaznici oko Soluna. Neke su simbolične, kao na primer, ako letujete na Halkidikiju naknada za korišćenje autoputa sačekaće vas samo na jednom mestu odmah nakon ulaska i košta 1,8 evra. Ko se pak uputi dalje ka Jonskoj obali mora računati na osetan izdatak.

 

 Putarine u Grčkoj                                     

pravac

Cene putarine

Evozni- Halkidiki

1,80 €

Evzoni – Asprovalata i Nea Vrasna

4,60 €

Evzoni – Olimpik bič

5,2 €

Evzoni - Lefkada

14,65 €

Evzoni – Igumenica (Krf),

10,60 €

 

Obavezna oprema za vozila u Grčkoj

rezervni točak

svetloodbojni prsluk

PP aparat 1 kg

sigurnosni trougao

komplet prve pomoći

rezervne sijalice

 

Cene goriva u Grčkoj (u EUR)

Benzin 95

1,84

dizel

2,01

TNG

0,83

 

  1. Severna Makedonija

 

Kod naših južnih suseda zakon je sličan našem ZOBS-u. Kazne se uz policijski nalog plaćaju u pošti ili banci, ali i platnom karticom na licu mesta, ako saobraćajci imaju POS terminal. Ako kaznu platite u roku od osam dana možete platiti samo polovinu iznosa i računa se da ste svoj dug izmirili.

Za ulazak u Severnu Makedoniju još uvek je potrebna zelena karta. Nju vadite kod svog osigaravača a košta 2.000 dinara. Za lakše saobraćajne prekršaje kazne se plaćaju tako što vozač od policije dobije nalog, koji plaća u banci ili pošti. Policija kao garant da će kazna biti plaćena, može da zadrži dokumenta vozača (pasoš, vozačku dozvolu, ličnu kartu) dok ne donese dokaz o uplati.

Mališani do dve godine starosti moraju se prevoziti u dečjem sedištu a deca do pet godina na zadnjoj klupi moraju koristiti sigurnosni pojas, u kombinaciji sa podmetačem ako su niža od 135 cm.

 

 

Kazne za neke saobraćajne prekršaje u Severnoj Makedoniji (u EUR)

Nekorišćenje sigurnosnog pojasa

 40

Telefoniranje bez hendsfri uređaja

 40

Vožnja bez upaljenih dnevnih svetala

15

Prevoz dece van posebnog sedišta

 35

Prekoračenje brzine u naselju do 30 km/h

45

Prolazak kroz crveneo svetlo

300

Preticanje preko pune linije

150-300

Vožnja pod dejstvom alkohola

250

Nepropisno parkiranje

45

 

Obavezna oprema za vozila u Severnoj Makedoniji

Svetloodbojni prsluk

Set za krpljenje guma ili rezervni točak

Protivpožarni aparat*

Komplet prve pomoći

Sigurnosni trougao

Rezervne sijalice

*Za vozila sa pogonom na TNG ili CNG

 

Dobra vest kada je reč o plaćanju putarine kroz Severnu Makedoniju, jeste najava da će od juna moći da se koristi i srpski TAG uređaj za elektronsko plaćanje. To će sigurno biti veliki pomak u brzini putovanja i olakšanje. Osim toga, svi koji poseduju Mcard karticu za elektronsko plaćanje putarine (koja je pre dve godine deljena besplatno) mogu je dopuniti i putem interneta što će takođe olakšati i skratiti boravak na naplatnim rampama. Plaćanje je naravno moguće i u gotovini kao i putem platnih kartica. Inače, za put od Tabanovaca do Đeveđlije trebaće vam sedam evra u jednom pravcu.

Cene goriva u Severnoj Makedoniji (u EUR)

Benzin 95

1,28

dizel

1,12

TNG

0,73

 

  1. Bugarska

Ni sa saobraćajnim propisima u Bugarskoj, gde na Crnom moru letuje jedan deo naših građana, nema nekih nejasnoća. Tako na primer, deca do tri godine moraju biti u posebnom sedištu a ona starija visine do 150 cm i težine do 36 kilograma moraju biti vezna sigurnosnim pojasom, ako je potrebno uz pomoć dodatka za sedenj. Prevoz je obavezna na zadnjoj klupi. Zeleni karton vam ne treba ali su svetla obavezna i preko dana. Za lakše saobraćajne prekršaje kazne se plaćaju tako što vozač od policije dobije nalog, koji plaća u banci ili pošti. Rok za plaćanje kazne je osam dana, ali se nikako nemojte šaliti da to izbegnete, jer smo saznali od bugarske policije da imaju sistem koji evidentira podatke o plaćenim kaznama i izdatim nalozima, pa ako kaznu niste platili, ona će vas sačekati na granici i nećete moći da napustite državu dok je ne izmirite.

KAZNE ZA NEKE SAOBRAĆAJNE PREKRŠAJE        (u EUR)                                                                                          

vožnja danju bez upaljenih svetala

25

nekorišćenje sigurnosnog pojasa

25

telefoniranje bez hendsfri uređaja

25

prevoz dece van posebnog sedišta

25

prekoračenje brzine u naselju do 30 km/h

50

preticanje preko pune linije

75

prolazak kroz crveno svetlo

50

Neporopisno parkiranje

do 100

 

Obavezna oprema za vozila u Bugarskoj

Svetloodbojni prsluk

Set za krpljenje guma ili rezervni točak

PP aparat 1 kg

Komplet prve pomoći

Sigurnosni trougao

Rezervne sijalice

 

Cena vinjeta za putarinu  u Bugarskoj                (u EUR)

nedeljna

6,6

mesečna

13,90

tromesečna

25

Srećan i siguran put želi vam Auto Dragstor Tim!

Anti-spam zaštita