%
×
Na kompletan asortiman delova sistema za kočenje

*Popust se obračunava na kasi i važi samo za online porudžbine i za artikle koji nisu već na popustu

dana sati minuta sekundi

kreditnim karticama BANCA INTESE platite na 6 rata

sve za automobil i garažu

011 635 0666

 za porudžbine iznad 6000 RSD

platite karticom ili uplatnicom i preuzmite besplatno u prodavnici

Blog
14.05.2024.

Proširite svoje putovanje! Pronađite svoj krovni kofer danas!

Kako pronaći dodatni prostor za prtljag

Rešenje je na krovu

Do početka letnje predsezone ostalo je još samo mesec i po dana. Ako ste odabrali svoje mesto na plaži red je da se posvetite i svom četvorotočkašu kojim ćete krenuti na odmor. Jedan od najvećih problema, barem za prodice sa malom decom, jeste kako u uvek tesnoj kabini pronaći dodatno mesto za prtljag

Prvi ovogodišnji zadatak za sve vozače, a to je zamena zimskih za letnje gume, već je za nama. U zavisnosti od meseca kada idete na odmor čeka vas još provera tehničke ispravnosti vozila možda nešto papirologije i spremni ste za letovanje. Tako zvuči u teoriji, ali u praksi se kod mnogih javlja hronični problem koji indirektno ima veze sa automobilom. Naime, prosečan vozač kod nas još uvek ima automobil čija se zapremina prtljažnika kreće oko 400 litara. Za samce ili parove bez dece to je sasvim dovoljno za dva kofera, suncobran i još po neku sitnicu. Ali šta ako ste u međuvremenu prošili porodicu ili već imate dvoje dece a niste uspeli da kupite karavan koji nudi 600 litara tovarnog prostora. Gde pronaći dodatni prostor za kolica, ili za omiljeni čamac i šatorčić bez kojeg mališani ne mogu na plažu. Pa kofice i lopatice, stolice za tatu i mamu i ko zna šta još. Na zadnju klupu više ne možete računati jer ona služi za bezbedan prevoz mališana. A šta ako sa vama na odmor krene i baka? Glavobolja samo takva, ali i za ovaj problem stručnjaci nude rešenje.

Pouzdan i bezbedan

Naravno, već ste pogodili da ćemo ovog puta pričati o krovnim koferima, ili kako ih u inostranstvu zovu – kutije za krov. Malo rogobatno ali nije daleko od istine, baraem kada je reč o suštini njihove namene. Krovni kofer služi kao rešenje za dodatni prostor u kome ćete smestiti prtljag koji vam je neophodan za putovanje. Oni su dizajnirani tako da u njih možete smestiti kabaste stvari kao što su plažne stolice, koferi, sportske torbe, čamci i slično. Dodatna praktičnost je što se nakon letovanja kofer može skinuti što znači da će trajati više godina, jer neće biti izložen vremenskim uticajima.

Osim što će vam pružiti mogućnost da ponesete i stvari za koje znate da vam u suštini nisu neophodne, krovni kofer je važan i zbog toga što podiže nivo bezbednosti putnika. Pitaćete se kako, ali odgovor je veoma jednostavan. Naime, da bi dobili što veću zapreminu mnogi vozači skidaju zadnju policu (pokopac prtljažnika) kako bi stvari mogli ređati do krova vozila. Mnogi u tome preteruju pa potpuno zaklone zadnji vetrobran, čime ukidaju i mogućnost da na unutrašnjem retrovizoru vide šta se dešava iza njih. Osim toga, po pravilu se u toj gomili uvek nađe neki neseser ili flašica koji u slučaju iznenadnog kočenja mogu uleteti u kabinu, i ne daj Bože, povrediti nekog od putnika. Sve ovo izbegavate montiranjem kofera na krov.

Kad smo kod krova, prvi korak koji morate učiniti jeste da proverite kakve krovne nosače imate, jer se na osnovu njih bira tip kofera. Ako vozite stariji automobil i nemate adekvatne nosače, najbolje je da se obratite profesionalcima, a to su oni koji prodaju dodatnu opremu za vozila.


Štite od kiše i sunca


Koji model izabrati, večita je dilema kupaca. Pre svega, kažu profesionalci, to zavisi od vaših afiniteta i potreba. Obzirom na to da se spremate na letovanje sa porodicom, verovatno je prva pomisao da kofer mora imati dovoljno veliki kapacitet. U praksi to znači da će vam trebati kofer zapremine od 300 do 400 litara. Zapreminu kofera nemojte brkati sa maksimalnom nosivošću jer većina proizvođača putničkih automobile kaže da maksimalna težina koju krov može podneti jeste od 55 do 70 kilograma. To imajte na umu, jer iako vam treba prostor, ne smete se kockati sa bezbednosšću. Ako niste sigurni za tehničke podatke, uvek imate prodavce koji će vam tačno preporučiti modele koji najbolje odgovaraju vašem automobilu.

Od ponuđenih opcija izaberite neki model koji vam odgovara po dizajnu ili nekim karakteristikama. Na primer nekome ko ide na kampovanje nije važno da li se kofer otvara od pozadi, dok oni koji putuju na odmor, više vole modele koji se otvaraju sa desne strane, jer u slučaju da moraju da stanu negde na putu, vozač je bezbedan jer ne stoji na kolovozu. Danas na tržištu ima i modela koji se mogu otvarati sa obe strane zahavljujući posebnom sistemu šarki i vijaka.

Druga važna stavka pri kupovini jeste odnos kvalitet/cena, odnosno, material od kog je kofer napravljen. Oni jeftiniji uglavnom su napravljeni od od tanje plastike što smanjuje njihov radni vek. Uz to, vibriraju na vetru što stvara dodatnu uglavnom, neprijatnu buku u kabini. Danas su najpopularniji modeli načinjeni od takozvanih ABS materijala (termoplastični materijal). Zahvaljujući svojstvima polipropilena, sposobni su da izdrži udarce, atmosferske agense, ulja i rastvarače. Vodootpornost je nešto što se podrazumeva. Pri kupovini obratite pažnju i na to da li model poseduje TUV i kreš test sertifikat (Crash Test), jer su to dodatni garanti da je reč o modelu koji je i pouzdan i bezbedan. Najbolji predstavnik ove kategorije je model APT888320 zapremine 320litara italijanske proizvodnje.


Više prostora, veća i potrošnja


Zarad komfora nešto se mora i žrtvovati, a to je u slučaju vožnje automobila veća potrošnja goriva. Usotalom, pa i kad uključimo klimu da nam radi stalno moramo očekivati da će nas to koštati kroz cenu goriva. Istraživanja koja su sprovedena u Nemačkoj pokazala su da krovni koferi povećavaju potrošnju goriva do 20 odsto. Naravno da na to utiču mnogi faktori od toga da li nam vetar duva u lice ili u leđa, da li u koferu ima 15 ili 35 kilograma robe, da li na autoputu vozimo konstantno 130 km/h (što je maksimalna brzina koju preporučuju proizvođači kofera) ili krstarimo lokalnom magistralom brzinom od 80 km/h. Ništa neobično ni iznenađujuće.

Dakle, ako vam treba dodatni prostor za prtljag krovni kofer je odlično rešenje. Ako ne znate ništa o tome osim da imate želju da ga kupite, obratite se profesionalcima. Dobra vest je da Auto Dragstor ima u ponudi veliki izbor krovnih kofera renomiranih proizvođača, a da je velika prolećna akcija upravo u toku. Dakle eto prilike da dobijete i pravi savet i uštedite nešto novca, koji će vam sigurno dobro doći na letovanju.

Kompletnu ponudu naših krovnih kofera možete videti na linku u nastavku:

https://www.autodragstor.rs/za-automobile-krovni-koferi/