%
×
Na kompletnu ponudu uređaja za dijagnostiku

*Popust se automatski obračunava na blagajni i odnosi se samo na online porudžbine

dana sati minuta sekundi

kreditnim karticama BANCA INTESE platite na 6 rata

sve za automobil i garažu

011 635 0666

 za porudžbine iznad 6000 RSD

platite karticom ili uplatnicom i preuzmite besplatno u prodavnici

Blog
15.07.2022.

Kako izbeći neprijatnosti ako vam se automobil pokvari na letovanju

U ovo doba godine putevi ka moru ili nekim drugim planinskim centrima pretrpani su automobilima. Na drumu se nalazi veliki broj stranaca ali i naših ljudi koji željno hitaju ka svom parčetu plaže ili plavog neba. S obzirom da se često radi o putovanju od 1.000 ili više kilometara, uvek postoji mogućnost da vas vaš četvorotočkaš izda. Zato je pravo pitanje šta činiti u takvoj situaciji

Nakon dugih 11 i po meseci konačno ste spakovali stvari i porodicu i krenuli ste ka moru, planini ili banji. Iako većina savesnih vozača pre dugog putovanja proverava svoj automobil, niko vam ne može garantovati da se on neće pokvariti u najnezgodinijem trenutku. I to negde na sred autoputa. Za to nije kriv Marfijev zakon, već pre svega prosečna starost našeg voznog parka od 17 godina, visoke temperature, a ponekad, i drugi učesnici u saobraćaju koji zbog neopreznosti izazovu saobraćajnu nezgodu i oštete vaše vozilo. Ipak o tome nećemo da ne prizivamo lošu karmu, već ćemo se pozabaviti onim što je mnogo realnije, a to je kvar na vozilu. Može on biti sasvim mali, kao na primer pucanje nekog creva iz sistema za hlađenje, ali dok ga ne otklonite, nema ni nastavka putovanja. Iako se u prvi mah maleroznom vozaču može činiti da je sve propalo, ne mora tako biti.

Pazite koga zovete  

Prvi i osnovni savet stručnjaka je naravno, da sačuvate pribranost i hladnu glavu. Lako je to reći, pomisliće mnogi, ali šta činiti kada su na plus 40 stepeni negde na otvorenom putu u Vardarskoj klisuru, deca u vozilu, a smrznute punjene paprike polako počinju da „otpuštaju“. Kao što rekosmo za sve postoji rešenje, a u ovom slučaju čak dva. Prvi i najelegantniji izlaz iz neprijatne situacije je ukoliko posedujete polisu pomoći na putu. Na našem tržištu danas ima više specijalizovanih kompanija (VOZZIAMSS, Atlas i itd.) koje nude ovu vrstu usluge. Sve one imaju različite pakete koji manje-više sadrže iste benfite i pokrivaju teritoriju Srbije i Evrope.

 

Najstarija kompanija koja se bavi ovom uslugom je nacionalni auto-moto klub AMSS. On je za svoje članove spremio dva različita paketa pomoći Super i Premijum. Kada je reč o pomoći na putu van granica, i jedan i drugi paket nude jedno neograničeno šlepovanje vozila oštećenog u saobraćajnoj nezgodi (prevoz do mesta stanovanja u Srbiji) i jedno šlepovanje do najbližeg auto-servisa. Premijum paket omogućava i besplatan prevoz do Srbije i ako je vozilo samo pokvareno i ne može se popraviti u inostranstvu. Imate pravo na priznavanje troškova smeštaja putnika do iznosa od 200, odnono 300 evra u slučaju Premijum paketa. Vlasnici ovog paketa imaju i pravo na rent-a-car troškove do iznosa od 300 evra za vreme trajanja popravke vozila.

Dva posebna paketa pripremila je i kompanija VOZZi i to Evropa i Evropa MAX. Oba su vezana za lice i nude šlepovanje iz inostranstva bez limita u kilometraži dodatnih troškova. Paket Evropa obuhvata i jednu brzu popravku na licu mesta i šlepovanje do auto-servisa kao i pokrivanje troškova popravke do sume od 200 evra. Dok popravka traje putnici se mogu odmoriti u hotelu, do 48 sati, a priznaju se troškovi do 50 evra po osobi po danu. Takođe postoji i mogućnost da putnici nastave putovanje do odredišta u trošku paketa. Kome se ove opcije ne sviđaju, uvek može da dobije šlepovanje i povratak kući. Prednost paketa Evropa MAX je što pokriva i azijski deo Turske, što inače većina paketa ne čini. Razlika je samo u tome što se priznaju troškovi popravke u servisu do 400 evra, apostoji i mogućnost iznajmljivanja ren-a-car vozila za nastavak putovanja. Iz Atlasa nude sličan pakate Euro + koji sadrži neograničen broj asistencija, manje popravke na licu mesta, mogućnost smeštaja do dve noći ili prevoz oštećenog vozila do Srbije.

 Od pre nekoliko godina u priču oko pomoći na putu su se uključile i osiguravajuće kuće, pre svih DDOR, Generali i Dunav. Tako novosadski DDOR u ponudi ima dva paketa za inostranstvo i to Standard i Ekskluziv. Oba nude pomoć u vidu popravke na licu mesta, šlepovanja do servisa i smeštaj za putnike dok se vozilo ne osposobi. Razlika je samo u sumi koja se odobrava pa tako vlasnik paketa Standard može da računa na popravku na licu mesta do iznosa od 100 evra, dok korisnici paketa Ekskluziv imaju pravo na rad do limita od 150 evra. Takođe njima se nudi i korišćenje zamenskog vozila do iznosa od 140 evra.   

U Dunav osiguranju imaju dva paketa Benefit i Premijum. Oba imaju sličnu ponudu koja podrazumeva pomoć na licu mesta, šlepovanje do servisa ili prenoćište za vozača i putnike. Limiti zavise od paketa, pa tako uz Benefit imate pravo na popravku na licu mesta do limita od 100 a uz Premijum do 150 evra. Skuplji paket nudi i mogućnost iznajmljivanja zamenskog vozila, povratak vozila u zemlju pa čak i odvoženje na otpad. Cene koje dajemo u tabeli su samo okvirne, jer mnogi od ponuđača tokom leta imaju specijalne popuste i akcije, posebno ako je reč o stalnim klijentima ili ako je reč o vlasnicima vozila koji poseduju određenu polisu osiguranja od autoodgovornosti. 

Paketi pomoći na putu u Evropi

organizacija

paket

Cena (u din.)

Trajanje

AMSS

Super paket

2.250

12 meseci

AMSS

Premijum paket

6.750

12 meseci

VOZZi

Evropa

4.449

12 meseci

VOZZi

Evropa MAX

7.999

12 meseci

Atlas

Euro+paket

5.990

12 meseci

DDOR

Standard

1.760

12 meseci

DDOR

Ekskluziv

3.576

12 meseci

Dunav

Benfit

3.574

12 meseci

Dunav

Premijum

5.547

12 meseci

 

Poziv samo proverenim

Ako ste zaboravili na mogućnost kupovine nekog od paketa, i tu postoji rešenje. Naime, ako vas maler zatekne u inostranstvu, najbolje je i najsigurnije da s eza pomoć obratite nacionalnom auto-klubu zemlje u kojoj ste se zatekli. Ne želimo da vas plašimo ali je poznata činjenica da u zemljama regiona, pa i kod nas zašto to ne reći, na autoputevima operišu takozvani „divljaci“. Reče je o organizovanim grupama koje se predstavljaju kao pomoć a ustvari, nude vam falš uslugu po sistemu „drži vodu dok majstori odu“. Osim toga, cene su im mnogo više nego da ste se za pomoć obratili na pravu adresu. Zato vas podsećamo na brojeve telefona nacionalnih auto-klubova u regionu, koji sarađuju sa našim Auto-moto savezom i članovi su FIA, i gde ćete dobiti i stručnu i brzu pomoć, nakon čega ćete moći da nastavite putovanje. Sve službe rade non-stop od 00-24 h pa nećete imati problema da ih dobijete. Većina, naravno, razume naš jezik. Sve usluge, logično, platićete iz svog džepa, a na primer, šlepovanje u Grčkoj zna da košta i jedan evro po kilometru, doke je u drugim državama obično imeđu 0,5 i jednog evra.

Brojevi nacionalnih auto-klubova za pomoć

država

auto-klub

broj telefona za pomoć

Albanija

ACA

+355 66 40 01 222

Bugarska

UAB

+359 2 980 3308Grčka

Grčka

ELPA

+30 21 0606 8808

Severna Makedonija

AMSM

+389 2 3181 196

BiH

BiHAMK

+387 33 1282

Crna Gora

AMSCG

+382 20 234 467