You are here

Kako zameniti ulje i filter na automobilu

Ulje je krv motora, a ako ga ne menjate redovno, znatno smanjujete radni vek motora. Na starim automobilima bi trebalo menjati ulje na svakih 5.000 kilometara, dok moderniji automobili mogu da prođu sa zamenom ulja na 10.000, pa i više hiljada kilometara. Najbolje je pogledati uputstvo proizvođača i koristiti ulje koje je propisano za taj automobil.

Za zamenu ulja vam je potrebno manje od sat vremena, a od alata će vam trebati nasadni ključ, levak, posuda za skupljanje ulja i dizalica.

Započnite tako što ćete upaliti motor da se ulje zagreje, jer će brže iscureti. Obavezno sačekajte da se motor ohladi! Motor će se ohladiti brže od ulja, ali nikako ne započinjite dok je još vruć.

Podignite auto dizalicom, spremite posudu i zavucite se ispod automobila. Pronađite rezervoar ulja, postavite posudu ispod, a potom odvrnite zatvarač. Ulje će početi da curi u posudu. Nakon što iscuri, potrebno je ukloniti filter ulja. Možete koristiti ključ za filter ulja, a ako ga nemate, možete upotrebiti šmirglu.

Potrebno je podmazati gumeni zaptivač novog filtera motornim uljem, a zatim ga popuniti novim uljem do dve trećine. Potom ubacite filter i zategnite ga.

Dosipajte novo ulje u karter motora i povremeno proveravajte nivo ulja sajlom koja se nalazi tu. Staro ulje odnesite u benzinsku pumpu, kako bi se otpremilo na reciklažu.